Ágdarálás

Ágaprítás, gallydarálás

Ágdarálás során a darálógépek nagy mennyiségű ágak aprítására alkalmasak, melyek favágások, bokorirtások, területtisztítások során keletkeztek.

Gallydarálás kapcsán legfontosabb a megfelelő kupacba rendezés, szálirányba pakolás, ami meggyorsítja a szakemberek munkáját, hiszen így lehet folyamatosan etetni a gépet, és nem megy el felesleges idő az ágak géphez történő mobilizálására vagy a gallyak szétcincálására. Üzemanyag is kevesebb fogy, ha egy kicsit figyelünk az apró részletekre. Jó minőségű, professzionális darálókkal akár 30 cm vastag fát is össze lehet darálni. Bár sokszor az ilyen vastagságú törzset tüzelőanyagként téli fűtéshez, nyári bográcsozáshoz félreteszik és nem pedig ágdarálás során aprítják össze. 

Darálék, apríték felhasználása

Ágdarálás során keletkezett darálékot többféle módon fel lehet használni, ez az apríték egy kincs. Hiszen a komposztálás folyamata során humuszban gazdag termőföldet tudunk csinálni belőle. De amennyiben nincs időnk, energiánk, lehetőségünk, akkor más úton is felhasználhatjuk. Kiválló talajtakaró, fák, bokrok alá. Védőréteget képez, így a nyári nagy melegben, megóvja a növényzetet. Talajfedésének köszönhetően tartja a nedvességet a talajban. Darálékkal akár fűthetünk is, remek megújuló energiaforrás, út a környezettudatosság felé. 

Komposztálás folyamatát nagyon sok tényező befolyásolja

  • darálék, apríték szemcsemérete
  • darált zöldhulladék fajtája, összetétele, C/N arány (pl tűleveles növényeknek magasabb a gyantatartalam)
  • nedvességtartalom, folyamatosan locsolni kell, hogy a folyamatok gyorsabbak legyenek
  • a kupacot sűrűn kell forgatni, levegőztetni, hiszen ez elengedhetetlen a folyamathoz

Komposztálás után visszajuttatott humuszanyag javítja a talaj szerkezetét, víz és hő-háztartását, véd az eróziótól. Komposztált anyag hatása tovább tart mint a szerves trágya hatása.

Amennyiben nem tudják a keletkezett aprítékot felhasználni, abban az esetben igény szerint elszállítható, környezetbarát zöldhulladék lerakóba, ahol megfelelő módon feldolgozzák a szakemberek.

Ágdarálás, zöldhulladék elszállítás jelentősége égetési tilalom esetén

Avar és kerti hulladék égetése

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Óvjuk környezetünket, vigyázzunk egymásra, hiszen az égetés nemcsak veszélyes, de káros is. Égetés helyett ágdarálás a megoldás a felhalmozódott zöldhulladék eltűntetésére.

Ágdarálás

Égetési tilalom esetén is nagyon jó megoldás az ágdarálás, hiszen környezettudatos módon tudja a zöldhulladékát darálni, később komposztálni. Lehetőség van már rothadásnak indult anyagok darálására is komposztdaráló gép segítségével. Komposztált anyagokat a földbe vissza tudják forgatni talajjavítás céljából.

Zöldhulladék elszállítás

Több önkormányzat is gondoskodik a zöldhulladék begyűjtéséről, azonban ez csak kis mennyiség esetén megoldás. Mivel általában maximalizálva van az elszállítható mennyiség. Így nagyobb kertrendbetételek, metszések, bozótírtások után külön úton kell gondoskodni a tulajdonosnak a zöldhulladék kezeléséről. Ilyen esetben az ágdarálás, mint lehetőség szintén fennáll, hiszen akár a helyszínen hagyva a darálékot talajjavításra fel lehet használni. Vagy zöldhulladék lerakóba is el lehet vinni az ágdarálás során keletkezett aprítékot.

Vonatkozó jogszabályok:

 • 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
 • 54/2014 BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
 • 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet az erdők tűz elleni védelméről
 • 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet a levegő védelméről
 • önkormányzati rendeletek